Actualment esteu veient La ZAL Port impulsa un Pla Estratègic per millorar la Seguretat Viària i la Mobilitat Sostenible

La ZAL Port impulsa un Pla Estratègic per millorar la Seguretat Viària i la Mobilitat Sostenible

Barcelona, 10 de juliol de 2025En el marc del desenvolupament del nou Pla Estratègic de Seguretat Viària i Mobilitat Sostenible, la ZAL Port (Zona d’Activitats Logístiques), gestionada per CILSA, està treballant a través d’un procés participatiu dels principals agents implicats dels serveis d’emergència que operen a la zona i de l’equip.

A destacar la trobada d’aquest passat 8 de juliol, que va reunir Bombers de Barcelona, SEM, Ambulància del Port, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Policia Portuària, Guàrdia Civil, membres de la Seguretat Industrial de l’Autoritat Portuària de Barcelona i l’equip de seguretat privada (Securitas) de la ZAL Port.

Carlos Carrasco, Director de Seguretat de CILSA, va iniciar la sessió destacant el valor de la participació dels cossos d’emergència, així com la necessitat d’integrar la seva visió estratègica dins el procés. L’objectiu era generar un espai de debat obert, en el qual es poguessin identificar i detectar els principals punts crítics, com també recollir aportacions útils directament dels professionals que actuen sobre el terreny. I des de la suma de les diferents aportacions, definir accions reals, aplicables i adaptades a la realitat operativa de l’entorn de la ZAL Port

“Estem treballant amb l’objectiu de desplegar una sèrie d’accions que ajudin tots els usuaris que utilitzen o donen servei entorn de la ZAL Port i així vehicular totes les seves necessitats i obligacions que puguin existir en aquest àmbit”, va explicar Xavier Vilaró, consultor de GRM, empresa encarregada del desplegament tècnic del pla.

Durant la jornada es va fer una activitat d’anàlisi DAFO que abordava àmbits com les infraestructures, els accessos, la senyalització, l’operativa del trànsit, la gestió de riscos o la sostenibilitat. L’activitat va facilitar la reflexió individual per rols, la posada en comú, i el debat obert entre els diferents serveis participants. Prèviament, s’havien fet enquestes, entrevistes i tallers als usuaris i empreses i proveïdors de l’àrea logística.

Aquesta activitat col·laborativa ha permès identificar accions comunes i establir una base sòlida de treball conjunt entre tots els actors clau que operen al territori. Es va consensuar, en especial, la voluntat de millorar la coordinació entre equips d’emergència com a factor clau per progressar en la seguretat viària i la mobilitat sostenible a la ZAL Port. També es va destacar la importància de disposar d’espais definits per a la gestió d’incidents i reforçar els canals de comunicació entre serveis, especialment en situacions compartides.

Amb iniciatives com aquesta, la ZAL Port reafirma el seu compromís amb una gestió eficient, sostenible i compartida i transversal de la mobilitat i la seguretat, integrant totes les veus i experiències que contribueixen al bon funcionament de l’àrea logística. La fase de diagnosi està prevista per finalitzar al setembre, i es preveu començar a implementar accions concretes abans de tancar l’any 2025.