En este momento estás viendo El Port de Barcelona i Vinamarine, estableixen les bases per col·laborar

El Port de Barcelona i Vinamarine, estableixen les bases per col·laborar

El Port de Barcelona i Vinamarine, l’Administració Marítima Nacional del Vietnam, han establert les bases per signar un memoràndum de cooperació que permetrà a les dues entitats col·laborar en tres grans àmbits: infraestructures portuàries, formació i Port Community Systems. Així ho van acordar ahir la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, i el director general de Cooperació Internacional de l’organisme vietnamita, Phan Nguyen Hai Ha, en una reunió que van mantenir a Hanoi amb els seus respectius equips. Vinamarine, que forma part del Ministeri de Transports i Comunicacions del Vietnam, integra els 31 ports principals del país. 

La trobada, celebrada en el marc de la missió empresarial que el Port de Barcelona organitza aquesta setmana al país asiàtic, va comptar amb la participació dels presidents de les associacions de la Comunitat Portuària (Emilio Sanz, d’ATEIA-OLTRA; Jordi Trius, de l’Associació de Consignataris; Antonio Llobet, del Col·legi d’Agents de Duanes; i Javier Vidal, de les Empreses Estibadores); el director general de CILSA, empresa que gestiona la ZAL Port, Alfonso Martínez; el gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez; i l’administrador de la Duana de Barcelona, José Carlos Llagostera.

Com va destacar Conesa, el Port de Barcelona canalitza el 40% dels intercanvis comercials –per valor- entre l’Estat espanyol i Vietnam i, amb la seva xarxa de corredors intermodals, és la porta d’accés més directa i eficient a un mercat de 400 milions de consumidors. La presidenta va oferir als representants de Vinamarine visitar el Port de Barcelona i compartir una sessió de treball sobre tecnologia, formació i Port Community Systems.

La reunió va permetre avançar en un dels objectius centrals de la missió empresarial: la connectivitat marítima directa amb Vietnam. El sales manager del Port de Barcelona, Carles Mayol, va exposar l’actual oferta de serveis marítims i logístics de la capital catalana, així com els compromisos de qualitat del segell Efficiency Network, que certifica un total de 84 empreses de la Comunitat Portuària. Per la seva banda, el representant de Vinamarine va expressar la intenció de treballar perquè en un futur les principals navilieres puguin donar un servei directe amb Barcelona.

Vietnam, soci estratègic en el tràfic de cafè

La delegació catalana ha continuat avui l’agenda de la missió amb una reunió de treball amb Nguyen Viet Vinh, secretari general de Vicofa, l’Associació Vietnamita del Cafè i del Cacau. Més del 90% del cafè que s’importa a la península Ibèrica entra pel Port de Barcelona, que fins al mes de setembre d’enguany ha gestionat 250.000 tones d’aquest producte. 

Com ha subratllat Nguyen Viet Vinh, Vietnam és el segon exportador de cafè del món i en els darrers anys ha aconseguit posicionar el seu producte a un total de 80 països. “El 44% de les nostres exportacions de cafè tenen Europa com a destinació i, d’aquest volum, el 20% es distribueix des del Port de Barcelona”, ha detallat el secretari general de Vicofa. Els representants de l’entitat consideren que el tractat de lliure comerç que la Unió Europea i Vietnam signaran el proper any contribuirà a ampliar el mercat i a exportar cafè a millor preu.

“El nostre cafè és principalment de varietat robusta i es conrea a zones altes. La nostra estratègia actual consisteix a augmentar la qualitat i a millorar les varietats que produïm”, ha explicat Nguyen Viet Vinh.

Al Port de Barcelona operen un total de 5 companyies especialitzades en la recepció, emmagatzematge i distribució de cafè: BIT, Molenbergnatie, Pacorini, Viorvi i Access World. Amb una superfície de 39.000 metres quadrats i una capacitat d’emmagatzematge de 35.000 tones, BIT és el principal operador de la infraestructura catalana.

El seu conseller delegat, José Miguel Masiques Jardí, ha participat a la trobada i ha destacat que el mercat espanyol consumeix principalment la varietat robusta, fet que explica que Vietnam sigui el primer país d’origen del cafè –per davant de Brasil, el primer exportador mundial. La presència de grans fàbriques de cafè soluble a la península Ibèrica també contribueix al lideratge del Port de Barcelona en aquest tipus de tràfic. En concret, el 50% del cafè que importa BIT procedeix del Vietnam.

Stephan Pope, representant de CWT Commodities Indochine, ha expressat la seva intenció de potenciar els fluxos comercials entre les dues instal·lacions que la companyia té a Vietnam (a Ho Chi Minh i VauLock) i Barcelona.

La delegació catalana desplaçada a Vietnam viatja avui a Ho Chi Minh, on es desenvoluparà la segona etapa de la missió. Demà, la ciutat que concentra l’activitat comercial del país acollirà una Jornada Empresarial on el Port de Barcelona presentarà la seva oferta marítima i logística. També estan previstes diverses reunions amb les principals navilieres que operen al país.